درد ضربان دار دندان، تجربه ناخوشایندی که بسیاری از ما در طول زندگی خود با آن مواجه شدهایم. این درد طاقتفرسا، گویی با هر تپش قلب، در دندان شما میکوبد و آرامش را از شما میگیرد.
احساس نبض در دندان، میتواند نشان دهنده مشکلات مختلفی از جمله عفونت پالپ، پوسیدگی دندان، آبسه دندان، بیماریهای لثه و یا عفونت سینوس ها باشد.
با مراجعه به موقع به دندانپزشک و تشخیص علت درد، میتوان به طور موثری آن را درمان کرد.
در این مقاله از زنتوس، فروشگاه اینترنتی تجهیزات دندانپزشکی سعی می کنیم تا به طور جامع به موضوع دندان درد ضربان دار، علل، روشهای درمان و پیشگیری از آن بپردازیم.
- درد ضربان دار دندان چیست؟
- علت درد ضربان دار دندان چیست؟
- چه موقع درد دندان دردهای ضربان دار و دردهای شبانه را احساس می کنیم؟
- چگونه بفهمیم که علت درد ضربان دار دندان از پوسیدگی دندان است؟
- درمان درد ضربان دار دندان
- درمان خانگی دل زدن دندان
- آیا دندان عقل باعث درد ضربان دار دندان است؟
- آیا دندان درد خود به خود برطرف می شود؟
- علت درد ضربان دار لثه چیست؟
- علت درد ضربان دار دندان بعد از عصب کشی چیست؟
درد ضربان دار دندان چیست؟
انواع مختلفی از درد دندان وجود دارد. گاهی اوقات یک درد مبهم دائمی است؛ اما در موارد دیگر افراد دچار درد ضربان دار دندانی می شوند که می آید و می رود. درد دندان ضربان دار با احساس تپش مشابه ضربان قلب مشخص می شود. شایع ترین علت درد ضربان دار دندان، پوسیدگی دندان در مراحل اولیه است.
دندان درد یا تورم دندان یکی از شایع ترین انواع درد است و ممکن است نیاز به درمان دندانپزشکی داشته باشد. در ادامه به سایر دلایل ایجاد درد ضربان دار در دندان اشاره می کنیم:
- شکستگی پر شدگی: اگر با درد ضربان دار مواجه هستید، ممکن است علت آن به درمان های قبلی دندان مانند پر کردن دندان ارتباط داشته باشد. به خصوص در افراد مسن تر، به دلیل سایش تدریجی و روش های قدیمی دندانپزشکی، احتمال شکستگی پرکردگی دندان بیشتر است.
- بیماری لثه: بیماری لثه که با نام پریودنتیت نیز شناخته می شود، می تواند باعث درد ضربان دار دندان شود که می آید و می رود. بیماری لثه یک مشکل رایج است و می تواند منجر به دردهای شدید و ضربان دار در خط فک نیز شود.
- عفونت های دندانی: آبسه دندانی به باکتری ها اجازه می دهد وارد دندان شده و آن را عفونی کنند. این عفونت گاهی می تواند از دندان به فک و حتی سایر نقاط بدن گسترش یابد. عفونت یکی از دلایل رایج درد ضربان دار دندان است.
علت درد ضربان دار دندان چیست؟
داشتن درد ضربان دار دندان که می آید و می رود می تواند بسیار آزاردهنده باشد، زیرا فهمیدن علت اصلی درد ضربان دار دندان سخت است. سوزش خفیف در دندان یا درد ضربان دار معمولاً ناشی از پوسیدگی دندان است که تا حدودی قابل برگشت است. برای تشخیص علت درد ضربان دار دندان حتماً باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
با درمان موثر، درد دندان متناوب می تواند برطرف شود و حتی تنها با بهبود بهداشت دهان و دندان حل شود؛ این می تواند یک قدم خوب قبل از مراجعه به دندانپزشک باشد و از بروز یا وخامت سایر مشکلات نیز جلوگیری کند.
اگر گاهی اوقات دچار درد ضربان دار یا تپش دار در دندان می شوید، باز هم برای اطمینان از عدم نیاز به درمان به دندانپزشک مراجعه کنید.
چه موقع در دندان دردهای ضربان دار و دردهای شبانه را احساس می کنیم؟
پوسیدگی دندان فرآیندی تدریجی است که معمولا با یک دندان درد ضربان دار متناوب آغاز می شود. این نشانه ای از تشکیل حفره در دندان است. با این حال، اگر به طور مرتب و کامل با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید، ممکن است بتوانید علائم اولیه پوسیدگی را برگردانده و از بدتر شدن آن جلوگیری کنید. این کار علاوه بر جلوگیری از پوسیدگی، به سلامت کلی دهان و دندان شما نیز کمک می کند.
چگونه بفهمیم که علت درد ضربان دار دندان از پوسیدگی دندان است؟
گاهی اوقات درد ضربان دار در یک یا چند دندان ناشی از حساسیت به دلیل پوسیدگی اولیه دندان است. اگر در شرایط خاصی مانند موارد زیر با درد ضربان دار و حساسیت مواجه می شوید، ممکن است پوسیدگی دندان علت آن باشد:
- غذاها و نوشیدنی های سرد: بستنی، یخ، آب سرد و بسیاری از غذاها و نوشیدنی های سرد، دلایل رایجی برای ایجاد درد در افراد با دندان های حساس هستند. اجتناب از این محرک ها یا استفاده از خمیر دندان مناسب برای دندان های حساس می تواند به کاهش درد کمک کند.
- غذاها و نوشیدنی های گرم: برخی افراد نمی دانند که هم غذاهای گرم و هم سرد می توانند باعث حساسیت و درد شوند. چای و قهوه از منابع رایج درد هستند. اجتناب از غذاها و نوشیدنی های گرم یا خنک کردن آنها قبل از مصرف، درد را کاهش می دهد.
- مسواک زدن: اگر به دلیل پوسیدگی دندان، درد ضربان داری دارید، ممکن است هنگام مسواک زدن یا اندکی بعد از آن، درد بدتر شود. استفاده از خمیر دندان مخصوص دندان های حساس و همچنین تکنیک مسواک زدن ملایم می تواند در این مورد کمک کننده باشد.
مراحل اولیه پوسیدگی دندان ممکن است قابل برگشت باشد، اما برای جلوگیری از بدتر شدن پوسیدگی و تبدیل شدن به حفره، ممکن است نیاز به درمان دندانپزشکی داشته باشید. دندانپزشک می تواند بهترین نوع درمان را برای شما توصیه کند. در ابتدا می توانید با بهتر مراقبت کردن از دندان های خود، علائم را بهبود بخشید.
درمان درد ضربان دار دندان
درد ضربان دار دندان به دلیل ماهیت متناوبش ممکن است بسیار گیج کننده باشد و دانستن اینکه چه زمانی باید به دنبال درمان بود را دشوار کند. بهترین راه برای تعیین اینکه آیا درد ضربان دار شما نیاز به درمان دارد، انجام معاینات منظم دندانپزشکی است. بدین ترتیب، دندانپزشک می تواند راهنمایی و مشورت لازم را در مورد نیاز به درمان در اختیار شما قرار دهد.
در موارد بسیار نادر، درد دندان می تواند ناشی از “درد ارجاعی” باشد. درد ارجاعی، دردی را در یک ناحیه (مثلاً دندان ها) ایجاد می کند که به قسمت دیگری از بدن مربوط است. بنابراین، شرایط غیر دندانپزشکی ممکن است باعث درد دندان شوند. این پدیده به دلیل ارتباط متقابل اعصابی که به تمام نواحی بدن می رسند، اتفاق می افتد.
درمان خانگی دل زدن دندان
چندین روش خانگی ساده وجود دارند که می توانند به کاهش درد خفیف دندان کمک کنند. اما اگر درد دندان شما همچنان ادامه دارد، حتما برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید.
در صورت داشتن زدن نبض دندان، می توانید چند درمان خانگی درد ضربان دار دندان را امتحان کنید:
شستشو با آب و نمک: نمک یک ضدعفونی کننده طبیعی است. شستشو با آب نمک گرم می تواند التهاب را کاهش دهد، به بهبود زخم های دهان کمک کند و تا حدی درد دندان را تسکین دهد. برای تهیه محلول آب نمک، نصف قاشق چایخوری نمک را در 8 اونس (حدود 250 میلی لیتر) آب گرم حل کنید. به مدت 30 ثانیه در دهان بچرخانید و سپس بیرون بریزید.
شستشو با پراکسید هیدروژن: شستشو با محلول هیدروژن پراکسید نیز می تواند تا حدی موجب کاهش درد و التهاب دندان شود. همچنین به بهبود خونریزی لثه کمک می کند. اگر سابقه بیماری لثه دارید، این روش ممکن است مفید باشد.
به هیچ وجه هیدروژن پراکسید خالص را برای شستشو استفاده نکنید. حتما آن را با مقادیر مساوی آب رقیق کنید. بعد از شستشو، محلول را بیرون بریزید و به هیچ وجه آن را قورت ندهید.
کمپرس یخ: گذاشتن یخ روی ناحیهی درد، به کوچک شدن رگهای خونی و کاهش درد و التهاب کمک میکند. میتوانید یک کیسه یخ یا سبزیجات منجمد را در یک حوله تمیز بپیچید و آن را حدود ۲۰ دقیقه روی قسمت بیرونی فک خود، نزدیک ناحیهی درد، نگه دارید. این کار را چند بار در روز تکرار کنید.
مسکن های بدون نسخه: مسکنهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن میتوانند به طور موقت درد را تسکین دهند.به دستورالعملهای روی برچسب دارو توجه کنید و از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.
روغن گل میخک: میخک دارای خواص ضد درد و ضد التهابی است؛ یک عدد میخک را له کنید و روی دندان دردناک قرار دهید.
میتوانید از یک قطره روغن میخک نیز استفاده کنید؛ توجه داشته باشید که استفاده بیش از حد از میخک میتواند باعث سوزش لثه شود.
چای کیسه ای سرد: چای کیسهای سرد، مانند کمپرس سرد، میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند. یک چای کیسهای را بعد از خنک شدن در یخچال، به مدت 10 تا 15 دقیقه روی دندان دردناک قرار دهید.
آیا دندان عقل باعث درد ضربان دار دندان است؟
دندان های عقل معمولاً قبل از ۱۶ سالگی رشد نمی کنند و معمولاً از حدود ۱۷ سالگی تا اواسط دهه ۲۰ برای فرد بیرون می آیند. این بازه بسته به فرد متفاوت است. بنابراین اگر زیر ۱۶ سال سن دارید و دچار درد ضربان دار دندانی هستید که می آید و می رود، بعید است که مشکل از دندان های عقل باشد.
دندان های عقل در انتهای دهان، هم در بالا و هم در پایین، قرار دارند و موقعیت شان ممکن است باعث درد ضربان دار در آن ناحیه شود. اگر این درد از این ناحیه به سایر نقاط صورت کشیده شده، ممکن است دندان های عقل منبع آن باشند. درمان درد دندان های عقل ممکن است شامل کشیدن دندان باشد که گرچه ممکن است در ابتدا دردناک باشد، اما به مرور زمان برطرف می شود.
آیا دندان درد خود به خود برطرف می شود؟
در برخی موارد، درد دندان ممکن است خود به خود رفع شود. برای مثال، اگر لثه های شما به خاطر گاز زدن چیزی سفت تحریک شده باشند، ناراحتی به احتمال زیاد طی یک یا دو روز برطرف می شود. اما یک دندان درد واقعی، دردی که از خود دندان شروع می شود؛ معمولا به معنی وجود مشکلی است که نیاز به درمان دارد.
علت درد ضربان دار لثه
درد ضربان دار لثه می تواند علل مختلفی داشته باشد، از جمله بیماری لثه، آبسه دندان، پوسیدگی دندان، دندان عقل نهفته، آسیب دیدگی، عفونت های قارچی، خشکی دهان، مصرف برخی داروها، سیگار کشیدن و استرس.
برای تشخیص و درمان درد لثه باید به دندانپزشک مراجعه کرد. درمان به علت درد بستگی دارد و ممکن است شامل آنتی بیوتیک، داروهای ضد التهاب یا درمان های دندانپزشکی باشد.
برای تسکین موقت درد لثه می توان از آب نمک گرم، کمپرس سرد، داروهای مسکن بدون نسخه و ژل موضعی بی حس کننده استفاده کرد.
برای جلوگیری از درد ضربان دار لثه، باید بهداشت دهان و دندان را به طور منظم رعایت کرد، به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کرد، از مصرف دخانیات خودداری کرد و از یک رژیم غذایی سالم و متعادل استفاده کرد.
در صورت درد شدید لثه و علائم تب، تورم صورت یا مشکل در تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
علت درد ضربان دار دندان بعد از عصب کشی چیست؟
دلیل نبض زدن دندان عصب کشی شده می تواند ناشی از عفونت باقی مانده، التهاب لثه، آسیب دیدگی، مشکلات ترمیمی یا عصب کشی ناقص باشد. مراجعه به دندانپزشک برای تشخیص علت و درمان آن ضروری است، زیرا درد نبض دار دندان پر شده طبیعی نیست و می تواند نشان دهنده مشکلی در دندان باشد.
کلام آخر
درد ضربان دار دندان، تجربه ناخوشایندی است که با مراجعه به دندانپزشک قابل درمان است. اما تا زمان مراجعه به دندانپزشک، میتوانید از راهکارهای خانگی مانند مسکنهای بدون نسخه، ژلهای بی حسی، کمپرس سرد، دهانشویه آب نمک و درمانهای طبیعی مثل روغن میخک، وانیل، زنجبیل و سیر برای تسکین موقت درد استفاده کنید. به یاد داشته باشید که این درمانها جایگزین مراجعه به دندانپزشک نیستند و در صورت درد شدید و مداوم، باید به طور فوری به دندانپزشک مراجعه کنید.
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. با رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینات دورهای منظم توسط دندانپزشک، میتوانید از بروز بسیاری از مشکلات دندانپزشکی جلوگیری کنید.