رفتن به دندانپزشکی برای هیچکس لذت بخش نیست، اما نشستن روی آن صندلی برای خانمهای باردار دردسرهای بیشتری دارد؛ ممکن است کمرتان درد بگیرد، لثههایتان بیش از حد حساس شوند، طعم هر خمیر دندان یا مادهی پاککنندهای حال شما را به هم بزند… خودتان میدانید که چه میگویم!
اما بارداری بهانهای برای فراموش کردن معاینات دندانپزشکی هر شش ماه یکبار نیست. حفظ بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری بسیار مهم است، زیرا بی توجهی به آن میتواند در آینده مشکلات جدیتری ایجاد کند.
با اینکه تمیز کردن دندانها در دوران بارداری بی خطر است، سوال اینجاست که آیا سایر روشهای رایج دندانپزشکی مانند کشیدن دندان هم بی خطر است؟ علاوه بر خود عملِ کشیدن دندان، بیهوشی، عکسبرداری با اشعهی ایکس و حتی داروهای مسکن هم نگرانیهایی را به وجود میآورند.
خب، اصل ماجرا چیست؟ آیا میشود در دوران بارداری دندان کشید؟ بله، البته با چند تا نکتهی مهم. در ادامه بخوانید تا بدانید که باید به چه نکاتی توجه کنید.
- مراقبت از دندان در دوران بارداری
- آیا کشیدن دندان در بارداری بی خطر است؟
- حقایقی در مورد دندان کشیدن در بارداری
- زمانی که نباید کشیدن دندان را به تعویق بیندازید.
- بهترین سه ماهه برای انجام کشیدن دندان در بارداری
- چه مسکنهایی بعد از کشیدن دندان در بارداری بیخطر هستند؟
- کشیدن دندان عقل در بارداری
- عوارض کشیدن دندان عقل در بارداری
- کشیدن دندان در ماه هشتم بارداری
مراقبت از دندان در دوران بارداری
ابتدا، بیایید در مورد تأثیر بارداری بر دندان ها و لثه های شما صحبت کنیم. تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند لثه های شما را ملتهب کند که منجر به تورم و حساسیت می شود. این عارضه که به “التهاب لثه بارداری” معروف است، می تواند باعث خونریزی لثه ها هنگام مسواک زدن شود. عدم درمان التهاب لثه بارداری می تواند منجر به بیماری لثه شدیدتر شود.
علاوه بر این، رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات در دوران بارداری میتواند خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد. همچنین، اسیدهایی که در هنگام تهوع صبحگاهی بالا میآیند میتوانند مینای دندان را فرسوده کرده و آنها را در برابر پوسیدگی آسیبپذیرتر کنند.
یکی دیگر از اتفاقات نادر اما احتمالی در دوران بارداری، به نام “تومور بارداری” شناخته می شود. این تومورها سرطانی نیستند. در عوض، آنها تودههای بافتی متورم هستند که روی لثهها ظاهر میشوند و احتمالاً به دلیل تجمع پلاک به وجود میآیند. اگرچه ممکن است کمی خونریزی داشته باشند، اما تومورها بعد از زایمان ناپدید می شوند. اگر آزاردهنده باشند، دندانپزشک شما می تواند آنها را بردارد.
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه به همراه تمیز کردن حرفه ای در طول ویزیت های منظم دندانپزشکی در دوران بارداری می تواند از تبدیل شدن این مشکلات به مسائل جدی تر جلوگیری کند. اما در مورد اورژانس های دندانپزشکی، مانند نیاز به کشیدن دندان، چه باید کرد؟
آیا کشیدن دندان در دوران بارداری بی خطر است؟
گاهی اوقات، انجام برخی از کارهای دندانپزشکی مانند کشیدن دندان، حتی در دوران بارداری هم ضروری است. اما نگران نباشید! این کار را می توان بدون هیچ خطری برای جنین انجام داد.
بارداری دورانی است که بر سلامت خود و جنينتان تمرکز می کنيد. شما غذای سالم می خوريد و ويتامينها مصرف می کنيد. با اين حال، با وجود تمام مراقبتها و ملاقاتهای پزشکی، ممکن است کمتر به سلامت دهان و دندان خود توجه کنيد. با اين حال، اورژانسهای دندانپزشکی مانند نياز به کشيدن دندان می تواند در دوران بارداری اتفاق بيفتد.
تأخیر انداختن کشیدن دندان تا بعد از زایمان توصیه نمیشود. این کار نه تنها در زمانی که باید منتظر ورود شادآور نوزاد خود باشید، باعث افزایش دردتان میشود، بلکه شما را در معرض عفونت و آسیب بیشتر به دندان و لثه قرار میدهد. برای انجام بی خطر کشیدن دندان، با دندانپزشک و متخصص زنان خود مشورت کنید.
حقایقی در مورد دندان کشیدن در دوران بارداری
بله، قبل از کشیدن دندان نیاز به عکس برداری با اشعه ایکس خواهید داشت. اما اگر نگران قرار گرفتن در معرض اشعه هستید، نگران نباشید! دوز اشعه مورد استفاده در عکس برداری دندانپزشکی بسیار کم و بی خطر است. همچنین، هنگام عکس برداری از پیشبند سربی استفاده خواهید کرد، بنابراین خطر برای جنین شما بسیار کم است.
بیهوشی موضعی نیز ریسک کمی دارد زیرا محلول وارد جریان خون نمی شود. طبق گزارش مجله انجمن دندانپزشکی آمریکا، استفاده از بی حسی موضعی در طول اقدامات دندانپزشکی هیچ خطر قابل توجهی برای مادر یا نوزاد ندارد. با این حال، اگر به آرامبخش یا بیهوشی عمومی نیاز دارید، با دندانپزشک و متخصص زنان خود در مورد لزوم آن صحبت کنید. به طور کلی، توصیه می شود تا زمان تولد نوزاد از آرامبخش یا بیهوشی عمومی اجتناب کنید.
زمان کشیدن دندان نیز بسیار مهم است. به طور ایده آل، سه ماهه دوم بارداری زمان مناسبی برای این کار است. سه ماهه اول، با توجه به مراحل اولیه رشد جنین، زمان خیلی زودهنگامی است و صبر کردن تا سه ماهه سوم، زمانی که بارداری پیشرفت کرده است، نشستن روی صندلی دندانپزشکی را دشوار می کند. با این حال، اگر به دلیل عفونت یا آسیب نیاز به کشیدن فوری دندان باشد، با مشورت پزشک و دندانپزشک خود می توانید این کار را با خیال راحت در هر سه ماهه ای انجام دهید.
زمانی که نباید کشیدن دندان مورد نیاز را به تعویق بیندازید
گاهی اوقات انجام برخی اقدامات پزشکی در دوران بارداری با خطرات جزئی همراه است، اما مزایای این اقدامات معمولا بسیار بیشتر از خطرات است (یا این که اصلا هیچ کاری انجام ندادن عواقب بدتری در پی داشته باشد).
دهان شما لَس وگاس نیست، یعنی اتفاقاتی که در آن می افتد الزاما همان جا نمیماند و بهداشت دهان و دندان ضعیف میتواند روی سایر قسمتهای بدن شما نیز تأثیر بگذارد. علاوه بر این، یک عفونت درماننشده در دهان شما میتواند گسترش پیدا کند و شما را به شدت بیمار کند.
مواقعی که باید کشیدن دندان را انجام دهید؛ حتی در دوران بارداری عبارتند از:
- درد طاقتفرسایی دارید که زندگی عادی شما را مختل کرده است.
- خطر عفونت وجود دارد.
- احتمال آسیب دائمی به دندانها یا لثهها وجود دارد.
بهترین سه ماهه برای انجام کشیدن دندان در بارداری
- توصیه رایج این است که سه ماهه دوم بهترین زمان برای انجام کارهای غیر اورژانسی دندانپزشکی در دوران بارداری است.
- سه ماهه اول بارداری از نظر ایمنی کمی حساستر است (به دلیل تغییرات گسترده جنین در این دوره)، و در سه ماهه سوم دراز کشیدن به پشت برای مدت طولانی به صورت فزایندهای ناخوشایند میشود.
- اما اگر با یک اورژانس دندانپزشکی مواجه هستید، مهم نیست در کدام سه ماهه بارداری قرار دارید؛ باید به آن رسیدگی شود.
چه مسکنهایی بعد از کشیدن دندان در دوران بارداری بیخطر هستند؟
در بیشتر موارد، استامینوفن (تیلنول) ایمن ترین گزینه شماست. این تنها مسکن بدون نسخه است که برای استفاده در تمام 9 ماه بارداری تایید شده است، زیرا برای جنین هم موثر و هم غیر مضر است.
در مورد سایر گزینهها، ممکن است استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن، به عنوان مسکنهای درد بیخطر باشد، اما فقط در 30 هفته اول بارداری.
کشیدن دندان عقل در بارداری
دندان عقل می تواند در دوران بارداری مشکلاتی مانند درد، عفونت و یا آسیب به دندان های مجاور ایجاد کند. در این موارد، کشیدن دندان عقل ممکن است ضروری باشد.
سه ماهه دوم بارداری (هفته های 14 تا 28) بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل است. در این زمان، خطر سقط جنین و نقص عضو جنین کمترین حد خود را دارد.
عوارض کشیدن دندان عقل در بارداری
عوارض کشیدن دندان عقل در بارداری مشابه عوارض کشیدن دندان در حالت عادی است، اما به دلیل تغییرات هورمونی و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری، احتمال بروز برخی عوارض مانند عفونت و خونریزی بیشتر است.
کشیدن دندان در ماه هشتم بارداری
کشیدن دندان در ماه هشتم بارداری به ندرت انجام می شود و فقط در موارد ضروری، مانند عفونت شدید یا درد غیرقابل کنترل، توصیه می شود.در ماه هشتم بارداری، خطر زایمان زودرس افزایش می یابد. کشیدن دندان می تواند این خطر را تشدید کند.
سخن پایانی
بهترین راه برای اینکه اصلا نیازی به کشیدن دندان، به خصوص در دوران بارداری، نداشته باشید، رعایت بهداشت دهان و دندان است. هر روز دو بار مسواک بزنید، حداقل یک بار نخ دندان بکشید و با دندانهای کثیف نخوابید؛ مخصوصاً زمانی که هوسهای بارداری در نیمه شب باعث میشود ساعت یازده شب در آشپزخانه شکلات بخورید!
به همان اندازه که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، انجام معاینات دندانپزشکی هر شش ماه یک بار اهمیت دارد. اگر در طول سال از سلامت دهان و دندان خود به خوبی مراقبت کنید، در دوران بارداری با مشکلات غیرمنتظره ای روبرو نخواهید شد.
تشخیص به موقع مشکلات دندان در دوران بارداری به این معنی است که ممکن است بتوانید با مداخلات ساده، درمان را تا بعد از تولد نوزاد به تعویق بیندازید یا به راحتی در سه ماهه دوم بارداری برای انجام آن برنامه ریزی کنید.